Krakowskie Obwarzanki

On 18 maja 2012

Krakowskie obwarzankiCo zrobić, gdy w trakcie zwiedzania zabytków Krakowa najdzie nas mały głód? Nie musimy biec do amerykańskiego fastfoodu – jesteśmy w Mieście Królów Polskich i możemy posilić się krakowskim przysmakiem, o co najmniej 700-letniej tradycji! Wystarczy rozejrzeć się dookoła, a w zasięgu wzroku na pewno dostrzeżemy jakiegoś sprzedawcę obwarzanków.

Obwarzanki, bajgle, a może precle

Niektórzy używają tych nazw wymiennie, ale każda z nich odnosi się do czego innego. Prawdziwy obwarzanek ma kształt pierścienia o średnicy ok. 15 centymetrów i spleciony jest z dwóch kawałków ciasta. Bajgiel, jest mniejszy, grubszy i zazwyczaj przecina się go na pół i do środka wkłada dodatki. Bajgle, chociaż podobno też mają swoje korzenie w Krakowie, są bardzo popularne w Ameryce. Precle są cieńsze i bardziej chrupiące. Pochodzą z Niemiec i są prawdopodobnie pierwowozorem obu typów pieczywa.

Symbol Krakowa i szybka przekąska

Krakowski obwarzanek robi się z ciasta, które najpierw należy ugotować (czyli obwarzyć – stąd nazwa), a następnie upiec. Może być posypany makiem, sezamem lub solą. W nowszej wersji spotykane są nawet obwarzanki posypane ziołowymi lub ostrymi przyprawami i serem. Codziennie w Krakowie produkuje ich się ok. 150 tysięcy! Od 2010 roku, pieczywo o takiej nazwie jest tradycyjnym produktem chronionym i może być pieczone tylko w granichach administracyjnych Krakowa oraz pobliskiej Wieliczki.

Przepis na Obwarzanki Krakowskie

  • 50g drożdży
  • 4 łyżki cukru (2 do ciasta, 2 do gotowania)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5kg mąki
  •  1 szklanka mleka
  • 3 łyżki masła

Rozrobić drożdże z łyżką cukru i 1/3 mleka. Zostawić do wyrośnięcia.

Przesiać mąkę z solą. Rozpuścić masło i pozostawić do ostygnięcia.

Ubić jajka (całe) z łyżką cukru i szczyptą soli na puszystą masę.

Połączyć składniki (masło dodać po wstępnym wyrobieniu) i wyrabiać, aż ciasto będzie odstawać od ręki (nie musi być gładkie). Pozostawić do wyrośnięcia na 1 – 1,5 godziny.

Podzielić ciasto na 8 kawałków, z każdego utoczyć dwa cienkie wałeczki i zapleść je w warkocz w kształcie obwarzanka.

Wrzucać do wrzątki i gotować przez 2-3 minuty (lub do wypłynięcia), w dużej ilości posłodzonej (2 łyżki) wody.

Odsączyć i układać na blasze posmarowanej masłem.

Piec w temperaturze ok. 180 st. C. bez termoobiegu, ok 30 minut do zezłocenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>