Krakowskie Obwarzanki
Co zrobić, gdy w trakcie zwiedzania zabytków Krakowa najdzie nas mały głód? Nie musimy biec do amerykańskiego fastfoodu – jesteśmy w Mieście Królów Polskich i możemy posilić się krakowskim przysmakiem, o co najmniej 700-letniej tradycji! Wystarczy rozejrzeć się dookoła, a w zasięgu wzroku na pewno dostrzeżemy jakiegoś sprzedawcę obwarzanków.
Obwarzanki, bajgle, a może precle
Niektórzy używają tych nazw wymiennie, ale każda z nich odnosi się do czego innego. Prawdziwy obwarzanek ma kształt pierścienia o średnicy ok. 15 centymetrów i spleciony jest z dwóch kawałków ciasta. Bajgiel, jest mniejszy, grubszy i zazwyczaj przecina się go na pół i do środka wkłada dodatki. Bajgle, chociaż podobno też mają swoje korzenie w Krakowie, są bardzo popularne w Ameryce. Precle są cieńsze i bardziej chrupiące. Pochodzą z Niemiec i są prawdopodobnie pierwowozorem obu typów pieczywa.
Symbol Krakowa i szybka przekąska
Krakowski obwarzanek robi się z ciasta, które najpierw należy ugotować (czyli obwarzyć – stąd nazwa), a następnie upiec. Może być posypany makiem, sezamem lub solą. W nowszej wersji spotykane są nawet obwarzanki posypane ziołowymi lub ostrymi przyprawami i serem. Codziennie w Krakowie produkuje ich się ok. 150 tysięcy! Od 2010 roku, pieczywo o takiej nazwie jest tradycyjnym produktem chronionym i może być pieczone tylko w granichach administracyjnych Krakowa oraz pobliskiej Wieliczki.
Przepis na Obwarzanki Krakowskie
- 50g drożdży
- 4 łyżki cukru (2 do ciasta, 2 do gotowania)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 0,5kg mąki
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki masła
Rozrobić drożdże z łyżką cukru i 1/3 mleka. Zostawić do wyrośnięcia.
Przesiać mąkę z solą. Rozpuścić masło i pozostawić do ostygnięcia.
Ubić jajka (całe) z łyżką cukru i szczyptą soli na puszystą masę.
Połączyć składniki (masło dodać po wstępnym wyrobieniu) i wyrabiać, aż ciasto będzie odstawać od ręki (nie musi być gładkie). Pozostawić do wyrośnięcia na 1 – 1,5 godziny.
Podzielić ciasto na 8 kawałków, z każdego utoczyć dwa cienkie wałeczki i zapleść je w warkocz w kształcie obwarzanka.
Wrzucać do wrzątki i gotować przez 2-3 minuty (lub do wypłynięcia), w dużej ilości posłodzonej (2 łyżki) wody.
Odsączyć i układać na blasze posmarowanej masłem.
Piec w temperaturze ok. 180 st. C. bez termoobiegu, ok 30 minut do zezłocenia.